Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Μακεδονικά πανηγύρια


Μακεδονικό ελληνικό γλέντι

Σε προηγούμενη ανάρτηση
(http://ethnologic.blogspot.com/2010/06/blog-post_7269.html
με τον τίτλο  "Σκοπιανές εκδηλώσεις" που είχαμε αναρτήσει στις 21 Ιουνίου 2010 παρουσιάσαμε την χυδαία προσπάθεια ιδιοποίησης (κοινώς "καπελλωμα") από τους Σκοπιανούς και τους εδώ Σκοπιανολάγνους διαφόρων λαϊκών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, που παραδοσιακά διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στην Μακεδονία, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σκοπιανοί κύκλοι είχαν διοχετεύσει μέσω του Διαδικτύου κατάλογο με χωριά και ημερομηνίες όπου δήθεν θα πραγματοποιούνταν "μακεδονικά" (=φιλοσκοπιανά) γλέντια. Στο παραπάνω βίντεο παρουσιάζεται το πανηγύρι στο χωριό Άγιος Παντελεήμονας της Φλώρινας, στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, ένα ελληνικότατο γλέντι με κυκλικούς χορούς, με παραδοσιακή μουσική από χάλκινα , την οποία εδώ και χρόνια επιχειρούν να νοθεύσουν με εισαγόμενα σκοπιανά ανθελληνικά τραγούδια, με αποτέλεσμα πολλοί "σούπερ-πατριώτες" να τα μπερδεύουν και να μπερδεύονται, θεωρώντας 'τα συλλήβδην ως "σλαβικά"!
Εκείνο που έχω να προσθέσω είναι η παρατήρηση ενός ηλικιωμένου πολιτικού πρόσφυγα στα Σκόπια, η οποία μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν την πρωτάκουσα. Μου είχε πεί το εξής εκπληκτικό: "Την δικιά μας μουσική (εννοούσε αυτήν με τα χάλκινα κυρίως) όταν την παίζαμε σε εκδηλώσεις μας, αυτοί (εννοούσε τους σκοπιανούς) την χόρευαν δύο-δύο σε ρυθμό ταγκό ή βάλς. Εμείς τους μάθαμε να χορεύουν τους χορούς μας". Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα, καταρρίπτοντας και πολιτιστικά τις σκοπιανές μυθοπλασίες και παλαβομάρες.

ΔΕΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: