Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ισλαμική πρόκληση


Μία άλλη «κατάληψη»
Του Σταύρου Λυγερού
Hμερομηνία : 17-11-10

Ήταν ζήτημα χρόνου να δούμε και αυτό το παράγωγο φαινόμενο της μαζικής λαθρομετανάστευσης. Η δημόσια προσευχή των μουσουλμάνων στα Προπύλαια και σε άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας δεν είναι απλώς μία διαμαρτυρία, επειδή δεν έχει κατασκευαστεί τζαμί στην πρωτεύουσα. Είναι μία ειρηνική, αλλά ηχηρή επίδειξη δύναμης. Οι μουσουλμάνοι διακήρυξαν με την πρωτοβουλία τους όχι μόνο ότι είναι εδώ, αλλά και ότι είναι αποφασισμένοι να προβάλλουν δυναμικά τη δική τους θρησκευτικο-πολιτισμική ταυτότητα στον ελληνικό δημόσιο χώρο.
Οι άρχουσες ελίτ είχαν βολευτεί με το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι φυτοζωούσαν γκετοποιημένοι στα «υπόγεια» της κοινωνίας και εμφανίζονταν στον δημόσιο χώρο μόνο ως εξατομικευμένη κακοπληρωμένη «μαύρη» εργασία. Χωρίς επαρκή επαφή με την πραγματικότητα, δεν αντιλαμβάνονταν ότι η συλλογική έκφραση των μουσουλμάνων ως κοινότητας ήταν ζήτημα χρόνου. Και βεβαίως, οι μουσουλμάνοι εκμεταλλεύθηκαν για λογαριασμό τους το παγιωμένο από τη μεταπολίτευση καθεστώς κατάληψης - κατάχρησης του δημόσιου χώρου για κάθε είδους διαμαρτυρίες. Το αποτέλεσμα ήταν η δημόσια προσευχή στα Προπύλαια, στον χώρο που συμβολίζει τον νεοελληνικό διαφωτισμό. Σ' έναν χώρο, που προσωπικά θα με ενοχλούσε και η τέλεση χριστιανικής λειτουργίας.
Χθες, οι μουσουλμάνοι διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Η πολιτεία δεν έχει πια περιθώρια να στρουθοκαμηλίζει. Οφείλει να θέσει όρια, όπως σε όλη την Ευρώπη. Οσο θεμιτή είναι η κατασκευή τζαμιού, άλλο τόσο αθέμιτες είναι τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που αλλοιώνουν τον πολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης, αλλά και δίνουν ευκαιρία για άθλιες αντιδράσεις ακραίων στοιχείων.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_17/11/2010_1293295

Και 3 σχόλια αναγνωστών της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ"

Αγαπητέ Κύριε Λυγερέ,
το θέμα που θίγετε στο άρθρο σας είναι πολύ σοβαρό για την Ελληνική Κοινωνία κι έχει πολλές προεκτάσεις. Ωστόσο, θα ήθελα με το σχόλιό μου αυτό να θίξω την πιό ουσιαστική παράμετρό του.
Πρόκειται δηλαδή για τη συνταγματικότητα της στάσης και της δράσης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απέναντι στα φαινόμενα που περιγράφετε καθώς και στην ανέγερση πελώριου τεμένους με χρήματα του Ελληνικού Λαού, σε οικόπεδο που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό μας και με το δεδομένο ότι οι μουσουλμάνοι της Αθήνας είναι στη πλειονότητά τους λαθρομετανάστες που δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα, ενώ η χώρα απολαμβάνει την Ελευθερία της εδώ και πολλά χρόνια. Τόσο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχουν δημοσιεύσει καμμιά έκθεση για τη Συνταγματικότητα της ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα. Το Ελληνικό Σύνταγμα για τα ζητήματα αυτά είναι σαφές και παρακαλώ όλους τους αναγνώστες σας να το αγοράσουν και να το διαβάσουν μόνοι τους για του λόγου το αληθές. Επίσης, προτείνω στην επίσημη Ελλαδική Εκκλησία και στο Πολεμικό Ναυτικό να κάνουν επίσημο αίτημα αξιολόγησης της Συνταγματικότητας της ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα στις νομικές υπηρεσίες τους, αφού εμπλέκονται έμμεσα και άμεσα αντίστοιχα.
Τέλος με την ευκαιρία αυτή προτείνω τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανέγερση του τεμένους αν όχι Πανελλαδικό τουλάχιστον σε επίπεδο Δήμου στην περιοχή που έχει σχεδιαστεί να ανεγερθεί. Είναι Συνταγματική Υποχρέωση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πολεμικού Ναυτικού να τηρούν απαρέγκλιτα τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους και τις διατάξεις του Ελληνικού Συντάγματος.
Με εκτίμηση
ΚΜ

Συμφωνώ απολύτως!
Οι λαθρομετανάστες δεν είναι ούτε φιλοξενούμενοι, ούτε ευπρόσδεχτοι .
Είναι καθαρά εισβολείς κι έχουν την νοοτροπία του εισβολέα: πρόκληση κι ασέβεια.
Οι δημόσιες προσευχές τους ήταν απολύτως επίδειξη δύναμης και προειδοποίηση στους Αθηναίους και τους Έλληνες ευρύτερα ότι έχουν μερτικό στις κοινωνικές αποφάσεις. Κι όλα αυτά την επομένη των εκλογών και στα Προπύλαια! Μόνο που αυτήν την φορά οι Αθηναίοι δεν το πέρασαν στο ντούκου!
Σχολίασε ο/η ΑΡΓΥΡΩ

Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος, αν ήταν μέλος της μουσουλμανικής κοινότητας, θα τόνιζε το "είμαστε εδώ στην καρδιά της Αθήνας". Πιο ανεκτική πολιτεία δεν θα εύρισκε στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι ποθητός προορισμός για τους νέους που εγκαταλείπουν χώρες όπως λ.χ. το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές. Η ελληνική κυβέρνηση διεξάγει ένα πρωτότυπο πολιτικό πείραμα, την ισλαμοποίηση της Αττικής. Δεν θυμάμαι να το'χει συζητήσει στα υπουργικά συμβούλια. Ελάτε κ. Λυγερέ στη θέση αυτής της κοινότητας και θα δείτε πως το επόμενο λογικό βήμα είναι αυτονομία και αυτοδιοίκηση. Τα όρια που λέτε - η "πράσινη γραμμή" - δεν τα θέτει η ελληνική πολιτεία αλλά η ισλαμική κοινότητα. Το ίδιο θα κάναμε κι εμείς αν ήμασταν στη θέση τους και είχαμε ηγέτες με θάρρος και όραμα. Είναι φυσικό κι ανθρώπινο, τους νέους κι άνεργους ξερριζωμένους να τους ενώνει και να τους εμψυχώνει η θρησκευτική τους ταυτότητα. Εδώ είναι η ουσιαστική τους διαφορά από τους άλλους, μη μουσουλμάνους, μετανάστες. Κι επειδή υφίστανται - όπως κι εμείς - τη "στοργή" του ελληνικού κράτους, αυτοί τουλάχιστον θα ζητούν και θα έχουν προστασία και συμπαράσταση από ομόδοξα κράτη. Έτσι που πάμε, γιατί να μη συγκυβερνά αύριο την Αττική ή Άγκυρα ή το Ριάντ;
Σχολίασε ο/η Λέκας Ματρόζος


Σημ. ΔΕΕ: Οι επισημάνσεις δικές μου


Δεν υπάρχουν σχόλια: