Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ

Σουλεϊμάν: Ο  παρ' ολίγον διάδοχος του Μουμπάρακ και άνθρωπος της CIA.
Στην φωτ. με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σίμον Πέρεζ τον Νοέμβριο του 2010

Παραιτήθηκε ο Hosni Mubarak

Του Κώστα Ράπτη


Να διασώσει το μείζον, ήτοι την κοινωνική σταθερότητα, θυσιάζοντας το έλασσον, ήτοι τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, αποφάσισε, μετά από μακρά ταλάντευση, ο στρατός της Αιγύπτου, υποκύπτοντας σε ένα κύμα λαϊκής κινητοποίησης το οποίο διαρκώς διογκωνόταν και ριζοσπαστικοποιούνταν.
Το νέο της αναχώρησης της οικογένειας Μουμπάρακ με δύο ελικόπτερα από το Προεδρικό Μέγαρο του Καϊρου στη θερινή της κατοικία στο Σαρμ ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας, ακολουθήθηκε συντόμως από την ανακοίνωση του (προερχόμενου από τις μυστικές υπηρεσίες) αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν ότι ο πρόεδρος “αποποιήθηκε” του αξιώματός του και μεταβίβασε την εξουσία στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο υπό τον υπουργό Άμυνας στρατηγό Χουσεϊν Ταντάουι.
Είχε προηγηθεί την Πέμπτη το "ανακοινωθέν υπ΄ αρ. 1" των στρατηγών το οποίο κορύφωσε τις προσδοκίες για άμεση αποχώρηση του προέδρου, μόνο και μόνο για να ακολουθήσουν τα ανεκδιήγητα νυκτερινά διαγγέλματα των Μουμπάρακ και Σουλεϊμάν, που μετέτρεψαν τους (πρόωρους) πανηγυρισμούς των διαδηλωτών σε αποφασιστικότητα να ωθήσουν τα πράγματα μέχρι τέλους.
Ο Σουλεϊμάν, που για το Ισραήλ και αρκετές δυτικές πρωτεύουσες ενσάρκωνε το ιδεώδες της "συντεταγμένης" (βλ. επιφανειακής) μεταπολίτευσης, είχε πλέον οριστικά μπει στο "κάδρο" της λαϊκής οργής. Το θέατρο μιας μετάβασης με βάση τη "συνταγματική τάξη" (σε μια χώρα όπου εδώ και 30 χρόνια έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης!) είχε οριστικά απαξιωθεί. Το σημερινό "ανακοινωθέν υπ΄ αρ. 2" των Ενόπλων Δυνάμεων ότι ο στρατός θα εγγυηθεί την διενέργεια αξιόπιστων εκλογών και θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, άμα τερματιζόταν η "παρούσα φάση" (των διαδηλώσεων), δεν ήταν αρκετά σαφές για να διαλύσει την καχυποψία και αδημονία του λαϊκού παράγοντα. Ο Μουμπάρακ είχε εκβιάσει τα πράγματα κατά τέτοιον τρόπο που είτε ο στρατός θα συντασσόταν με το παλλαϊκό αίτημα είτε θα συμπαρασυρόταν με το σύνολο του καθεστώτος, ανοίγοντας το δρόμο σε μεγαλύτερη αιματοχυσία και μεγαλύτερο κενό εξουσίας.
Άλλωστε το αντικαθεστωτικό κίνημα εμφάνισε τις τελευταίες ημέρες νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά: εξαπλώθηκε γεωγραφικά (φέροντας λ.χ. 10.000 διαδηλωτές έξω από το Προεδρικό Μέγαρο του Καϊρου και άλλους τόσους έξω από την Κρατική ραδιοτηλεόραση), ανέδειξε περαιτέρω το κοινωνικό του περιεχόμενο, με τις απεργίες που ξέσπασαν σε σειρά κλάδων, ενώ στην προ πολλού εύφλεκτη Χερσόνησο του Σινά πήρε πιο βίαια χαρακτηριστικά, αν κρίνουμε από τη σημερινή επίθεση περίπου χιλίων διαδηλωτών με όπλα και βόμβες μολότοφ εναντίον του αστυνομικού τμήματος του Ελ Αρίς, με στόχο την απελευθέρωση κρατουμένων (Απολογισμός: ένας νεκρός και τουλάχιστον 20 τραυματίες).
Είναι βέβαια γεγονός ότι ο (χρηματοδοτούμενος και εκπαιδευόμενος από τις ΗΠΑ) στρατός, ο οποίος καλείται τώρα να ενσαρκώσει την εθνική ενότητα και να συντονίσει τη μετάβαση σε νέους πολιτικούς θεσμούς, αποτελεί σάρκα εκ της σαρκός του προηγούμενου καθεστώτος, καθώς και φορέα σημαντικών προνομίων, ως ο μεγαλύτερος "οικονομικός όμιλος" της χώρας. (Ο στρατηγός Ταντάουι ηγείται του υπουργείου Άμυνας εδώ και 20 χρόνια, ενώ χαρακτηριστική είναι η καταγγελία της Human Rights Watch ότι στρατιωτικές δυνάμεις συμμετείχαν τις προηγούμενες μέρες σε συλλήψεις και βασανισμούς διαδηλωτών). Ωστόσο, διαθέτει καλύτερο πρόσωπο στην κοινωνία από την ανταγωνιστική υπηρεσία της Κρατικής Ασφάλειας και συμβαδίζει με το αίσθημα της αναζωογονημένης εθνικής υπερηφάνειας που έχει πλέον κυριεύσει του Αιγύπτιους. Άλλωστε το εύρος και το βάθος της σημερινής μεταπολίτευσηςμένει να κριθεί, και μάλιστα στο φόντο μιας πρωτόγνωρης λαϊκής αυτοπεποίθησης και ευφορίας.
“Ο λαός έριξε το καθεστώς” φωνάζουν στην Πλατεία Ταχρίρ. Το Τείχος του δέους απέναντι στην εξουσία έχει πέσει...

"Παγώνει" τα περιουσιακά στοιχεία η Ελβετία

Το “πάγωμα” των περιουσιακών στοιχείων του Hosni Mubarak για τρία χρόνια και της ακολουθίας του διέταξε η κυβέρνηση της Ελβετίας μετά την ανακοίνωση παραίτησης του Αιγύπτιου προέδρου, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Η απόφαση της Ελβετίας ισχύει για μετρητά και επενδύσεις σε λογαριασμούς σε τράπεζες της χώρας αλλά και σε ενδεχόμενη πώληση ή μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας. Σημειώνεται πως παρόμοια απόφαση η Ελβετία είχε πάρει και για τον πρώην πρόεδρο της Τυνησίας Zine El Abidine Ben Ali.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα αντιταχθούν στη “λαϊκή θέληση”

Οι αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες ανέλαβαν την εξουσία μετά την παραίτηση του Hosni Mubarak δεν θα αντιταχθούν στη “λαϊκή θέληση”, δήλωσε εκπρόσωπος σε τηλεοπτικό διάγγελμα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Obama: "Μία νέα γενιά να αναδύεται στην Αίγυπτο"

Η παραίτηση του Hosni Mubarak είναι η αρχή και όχι το τέλος τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama σε σύντομο διάγγελμά του για τις εξελίξεις στη χώρα. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Obama κάλεσε τις στρατιωτικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν τη μετάβαση στη δημοκρατία προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια είναι απαραίτητη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πως ο κόσμος βλέπει μία νέα γενιά να αναδύεται στην Αίγυπτο η οποία ενέπνευσε με την “ηθική τη μη βίας”.

Merkel: "Μια μέρα μεγάλης χαράς στην Αίγυπτο

Η παραίτηση του προέδρου της Αιγύπτου σηματοδοτεί «μια ημέρα μεγάλης χαράς» για την χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Η Merkel πρόσθεσε ότι ευελπιστεί να ακολουθήσει ομαλή μετάβαση της εξουσίας και εκλογές σύντομα.
«Εύχομαι στον αιγυπτιακό λαό μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από την διαφθορά και την λογοκρισία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος. «Αναμένουμε από την μελλοντική κυβέρνηση της Αιγύπτου να επιδιώξει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να εγγυηθεί την ασφάλεια στο Ισραήλ», πρόσθεσε η Merkel.

Πηγή: http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: