Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Οι πρώτοι όρθιοι Ανθρωπίδες

Οι τέσσερις όψεις του απολιθώματος. To οστό δεν ανήκει στην ίδια τη Λούσι, αλλά σε κάποιον ομοειδή της από την ίδια περιοχή.  
(Φωτογραφία:  Associated Press)

H «Λούσι» περπατούσε όρθια,
επιβεβαιώνουν νέα απολιθώματα

Ουάσινγκτων

Ο αυστραλοπίθηκος του Αφάρ (Australopithecus afarensis), ένας από τους αρχαιότερους γνωστούς συγγενείς του ανθρώπου, διάσημος από το απολίθωμα της «Λούσι», είχε ήδη εγκαταλείψει τα δέντρα και ύψωνε πλέον το ανάστημά του στη σαβάνα της Αιθιοπίας. Η θεωρία ότι ο Australopithecus afarensis είχε αποκλειστικά δίποδη βάδιση παρέμενε μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενη. Τώρα, όμως, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από νέα απολιθώματα, τα οποία δείχνουν ότι τα πόδια αυτού του πρωτόγονου ανθρωπίδη είχαν καμάρα, όπως τα δικά μας.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο κορυφαίο περιοδικό Science, αφορά ένα απολιθωμένο μετατάρσιο οστό, αυτό που συνδέει το τέταρτο δάχτυλο του ποδιού με το υπόλοιπο πέλμα. Το οστό αυτό διαφέρει ανάμεσα στον άνθρωπο και τον χιμπατζή, ο οποίος έχει επίπεδα πέλματα, και μπορεί να χρησιμοποιεί τα πόδια του για να γραπώνεται στα κλαδιά, είναι όμως μάλλον άτσαλος όταν βαδίζει στο έδαφος.
Η ανακάλυψη «δείχνει ότι αυτοί οι πρόγονοί μας περπατούσαν όπως εμείς. Δεν είχαν σερνάμενο βάδισμα, περπατούσαν όρθιοι, ένα βασικό χαρακτηριστικό στο δικό μας κλαδί του εξελικτικού δέντρου» δήλωσε η Κάρολ Ουάρντ του Πανεπιστημίου του Μισούρι, επικεφαλής της μελέτης.



Η μελέτη των οστών της Λούσι είχε δείξει πάντως ότι τα χέρια της ήταν σχετικά μακρά και μυώδη, χαρακτηριστικό που υποδεικνύει ότι ο αυστραλοπίθηκος μπορούσε να σκαρφαλώνει αν χρειαζόταν. Ο σκελετός της Λούσι (βλ. εικόνα παραπάνω) ανακαλύφθηκε το 1974, ενώ τα νέα απολιθώματα βρέθηκαν πριν από 11 χρόνια και ανήκουν σε διαφορετικό άτομο. Και τα δύο ευρήματα, πάντως, χρονολογούνται στα 3,2 εκατ. χρόνια και προέρχονται από το Χαντάρ της περιοχής Αφάρ της Αιθιοπίας, η οποία θεωρείται λίκνο της ανθρωπότητας.
Παραμένει άγνωστο αν το είδος Australopithecus afarensis είναι άμεσος πρόγονός μας, ή απλώς ένας παλιός μας ξάδελφος. Το γένος Australopithecus θεωρείται πάντως προγονικό του γένους Homo.

Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231078250

Σημ. ΔΕΕ: Περισσότερες πληροφορίες για την "Λούση", για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στο ζήτημα, υπάρχουν στην παλαιότερη ανάρτησή μας http://ethnologic.blogspot.com/2010/09/2_10.html
*
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: