Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Γενετικά τεστ εθνικότητας



Η Βρετανία εγκαταλείπει
τα «γενετικά τεστ εθνικότητας» για τους μετανάστες

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο


Η βρετανική Υπηρεσία Συνόρων τερμάτισε τελικά το πρόγραμμα για την ανάπτυξη τεστ DNA και ανάλυσης ισοτόπων, με τα οποία σχεδίαζε να επαληθεύει τους ισχυρισμούς των μεταναστών που αιτούνται άσυλο, όσον αφορά τη χώρα προέλευσής τους.
Την απόφαση αποκάλυψαν την Παρασκευή οι Times, κάνοντας λόγο για «ακριβή αποτυχία» (η πρόσβαση στο άρθρο απαιτεί συνδρομή) που κόστισε 190.000 λίρες. Είχαν προηγηθεί δριμείες επικρίσεις από την επιστημονική κοινότητα, που έκανε λόγο για «λανθασμένο» και «τρομακτικό» σχέδιο. Οι γενετιστές επισήμαναν ότι οι γενετικές εξετάσεις μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποκαλύψουν το γενεαλογικό δέντρο του εξεταζόμενου, αλλά σε καμία περίπτωση την εθνικότητά του. Πέρα όμως από τις αντιρρήσεις σε τεχνικό επίπεδο, πολλοί επέκριναν το σχέδιο ως ανήθικο.

«Δεδομένου ότι οι περισσότεροι γενετιστές πληθυσμών θα είχαν αναγνωρίσει τα προβλήματα αμέσως, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε καν» σχολίασε στην εφημερίδα ο Μαρκ Τόμας, γενετιστής του University College London. Έπειτα από τις αυστηρές επισημάνσεις των επιστημόνων το 2009, η Υπηρεσία Συνόρων αρχικά ανέστειλε το πρόγραμμα, αργότερα όμως ξεκίνησε και πάλι τη λήψη δειγμάτων από τους αιτούντες άσυλο, σε εθελοντική όμως βάση.

Τώρα, η υπηρεσία τερματίζει το σχέδιο οριστικά. «Η Υπηρεσία Συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου δεν σχεδιάζει να προωθήσει τις δοκιμές DNA/ισοτόπων για λόγους αναγνώρισης της χώρας προέλευσης» ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: