Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Πολιτικό πλήγμα για τη βουλγαρική κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ

Βουλγαρία:
Επιβίωσε της πρότασης μομφής ο Μπορίσοφ

Πολιτικό πλήγμα για τη βουλγαρική κυβέρνηση

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Απέρριψε η Βουλή της Βουλγαρίας την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπορίσοφ, με 124 ψήφους κατά, 70 υπέρ και δύο αποχές. Ωστόσο, η ψηφοφορία επισημοποίησε το «πολιτικό διαζύγιο» του κυβερνώντος κόμματος GERB με το εθνικιστικό «Ατάκα». Η αντιπολίτευση θέτει τον Μπορίσοφ προ των ευθυνών του για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Η κυβέρνηση Μπορίσοφ κατόρθωσε τελικά να επιβιώσει με τις ψήφους επτά ανεξάρτητων βουλευτών, την υποστήριξη των οποίων φρόντισε να εξασφαλίσει εγκαίρως το κυβερνών κόμμα.
Ως σοβαρό πολιτικό πλήγμα για τους κυβερνώντες εκτίμησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σεργκέι Στανίσεφ την απώλεια της υποστήριξης των 20 βουλευτών του «Ατάκα».
«Η πραγματική πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης θα υπερψηφιστεί από τους εκλογείς στις βουλευτικές εκλογές», τόνισε ο Στανίσεφ.
Ο πρώην πρωθυπουργός (η παράταξη του οποίου κατέθεσε την πρόταση μομφής μαζί με το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»), κατήγγειλε πάλι τους κυβερνώντες για τη δραστική αύξηση της φτώχειας στη Βουλγαρία εξαιτίας των «παγωμένων» έως το 2013 μισθών και συντάξεων στη χώρα.
Ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 10 % τα δύο τελευταία χρόνια και τόνισε ότι με το «πάγωμα» των εισοδημάτων η κυβέρνηση παραβίασε την υπόσχεση, αλλά και την προγραμματική δέσμευση του ίδιου του GERB για αύξηση των μισθών στην 1η Ιουλίου του 2010. Παράλληλα, η ανεργία στη χώρα έχει διπλασιαστεί.
«Ψεύδεστε ασύστολα, χωρίς ενδοιασμούς και συνεχώς, αλλά το ψέμα δεν πρόκειται να σας σώσει στις εκλογές παρά τα τεχνάσματα και παρά τα εκλογομαγειρέματά σας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία.
Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB, Ίσκρα Φιντόσοβα κατηγόρησε, με τη σειρά της, τους Σοσιαλιστές για «πολιτικό λαϊκισμό, αλαζονεία και απόπειρα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας», όπως είπε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ ανέλαβε το έργο της «υπεράσπισης» του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή και σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ απουσίαζε, προκαλώντας τις έντονες κριτικές της αντιπολίτευσης για «συνειδητή, προσβλητική και σκόπιμη υποβάθμιση της Βουλής και του κοινοβουλευτισμού», κατά τα λόγια του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γκεόργκι Πίρινσκι.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=285357

Δεν υπάρχουν σχόλια: