Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Δεύτερη ημέρα προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο


Δεύτερη ημέρα προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο

Κάιρο:
Για δεύτερη ημέρα ψηφίζουν οι πολίτες της Αιγύπτου για την ανάδειξη νέου προέδρου της χώρας. Πρόκειται για τις πρώτες προεδρικές εκλογές, 15 μήνες μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Μεγάλες ουρές έχουν σχηματιστεί σε πολλά εκλογικά τμήματα. Την Τετάρτη η εκλογική διαδικασία κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά.
Ωστόσο, σε ένα αιματηρό επεισόδιο σκοτώθηκε ένας αστυνομικός. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ο αστυνομικός βρισκόταν έξω από ένα εκλογικό τμήμα στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, όταν σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ υποστηρικτών δύο υποψηφίων. Ο αστυνομικός χτυπήθηκε στο στήθος από σφαίρα ενώ ένας πολίτης τραυματίστηκε στο πόδι.
Διαδηλωτές στο Κάιρο πέταξαν πέτρες σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον υποψήφιο Αχμέντ Σαφίκ, τον τελευταίο πρωθυπουργό της εποχής Μουμπάρακ.
Υπάρχουν, επίσης, πληροφορίες ότι μία ομάδα γυναικών δεν κατάφερε να ψηφίσει, επειδή φορούσε μαντίλα που κάλυπτε τελείως το πρόσωπο.
Τις εκλογές χαιρέτισαν οι ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, έκανε λόγο για «πολύ σημαντικό ορόσημο» στην μετάβαση της Αιγύπτου στη δημοκρατία.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Σαφίκ, πρώην αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έναντι των υπόλοιπων 12 υποψηφίων.
Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τις 29 Μαΐου. Εάν κανείς από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο, οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Ιουνίου.
Παρά το γεγονός ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατέχουν σχεδόν τις μισές έδρες του Κοινοβουλίου, ο υποψήφιος Μοχάμεντ Μουρσί (δεύτερη επιλογή λόγω εσωτερικών διαφωνιών και προβλημάτων) φέρεται να συγκεντρώνει μόλις το 10% και κινδυνεύει να μείνει έξω από το δεύτερο γύρο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Ανίσχυροι κατέρχονται στις προεδρικές εκλογές
στην Αίγυπτο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι
Πληρώνουν λάθη και παλινωδίες


Κάιρο: Δεκαέξι μήνες μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ και αφού μεσολάβησε ένα ιδιότυπο στρατιωτικό καθεστώς, αρκετές αιματηρές διαδηλώσεις που ζητούσαν την άμεση απομάκρυνσή του και έντονες πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις, οι Αιγύπτιοι προσέρχονται στις κάλπες για την εκλογή προέδρου στη πρώτη ελεύθερη αναμέτρηση μετά από δεκαετίες.

Οι εκλογές έχουν επενδυθεί με προσδοκίες για μία νέα ουσιαστική αρχή και από τους μεταρρυθμιστές (κατά κύριο λόγο νεότερους ανθρώπους που σήκωσαν το ιδεολογικό βάρος της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ) αλλά και από την σχετικά μετριοπαθή πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων που βγήκε στο φως μετά από ημιπαρανομία δεκαετιών και κάνει το άλμα της προς την εξουσία, όπως γράφει ο Monde. Ωστόσο, παρά το ότι κατέχουν σχεδόν τις μισές έδρες του Κοινοβουλίου και παρά την κινητοποίηση των οπαδών τους, ο υποψήφιος Μοχάμεντ Μουρσί (δεύτερη επιλογή λόγω εσωτερικών διαφωνιών και προβλημάτων) φέρεται να συγκεντρώνει μόλις το 10% και κινδυνεύει να μείνει έξω από το δεύτερο γύρο.
Η πτώση του Μουμπάρακ θα ήταν η χρυσή ευκαιρία για το κίνημα να διεκδικήσει μερίδιο από την εξουσία. Πράγματι, αρχικά, γράφει ο Monde, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι «πετούσαν από επιτυχία σε επιτυχία» σε όλη τη Μέση Ανατολή μέσα στη δυναμική που δημιουργήσει η νέα εποχή χωρίς καν να χρειαστεί να υποκινήσουν κάποιο κίνημα. Όπως αναφέρει ένα παλιό στέλεχος, στην Αίγυπτο, το λίκνο του κινήματος, οι Αδελφοί έκαναν το λάθος να πιστεύουν ότι ήρθε η δική τους ώρα αλλά το βαθύ κράτος είχε άλλη γνώμη.
Δεν έλειψαν και τα λάθη από την πλευρά των Αδελφών που τους στέρησαν τη δυνατότητα να διεκδικήσει (έστω να φτάσει κοντά) στην εξουσία. Το βασικότερο, επισημαίνει η εφημερίδα, ήταν η ταλάντευση τους ανάμεσα στους μεταρρυθμιστές και στο στρατό για να χάσουν τελικά την εμπιστοσύνη και των δύο. Οι μεταρρυθμιστές είδαν ότι οι Αδελφοί ήθελαν λίγο-πολύ να καπελώσουν την εξέγερση που έριξε το Μουμπάρακ και να σταθεροποιηθούν στην εξουσία. Ο στρατός δεν είδε με καλό μάτι την απαίτηση να απομακρυνθεί η κυβέρνηση που ήταν διορισμένη από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.
Βέβαια ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό για τους Αδελφούς, η ευκαιρία είναι ίσως πρόσφορη για μερικές αλλαγές.
Μετά από σχεδόν 85 χρόνια παρουσίας, το κίνημα έχει πλατιά επιρροή στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας υποκαθιστώντας σε κάποιες περιπτώσεις, γράφει ο Monde, το κοινωνικό κράτος. Χρειάζεται ίσως μια κάποια αλλαγή δομών στο εσωτερικό όπου οι ιεραρχίες και οι κλίκες κυριαρχούν ενώ καραδοκούν και οι πιο σκληροί σαλαφιστές, η ανερχόμενη πολιτική δύναμη.
Σε κάθε περίπτωση το κλίμα για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι ευνοϊκό: η Αραβική Άνοιξη έφερε στη πρώτη γραμμή ισλαμικά κινήματα στην Λιβύη, τη Τυνησία και την Υεμένη, υπάρχει φυσικά πάντα και η Τουρκία που ζητά ένα μεγαλύτερο πολιτικό (και θρησκευτικό) ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: