Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Δηλώσεις εκπροσώπου ΥΠΕΞ περί Σκοπίων


Δηλώσεις εκπροσώπου του ΥΠΕΞ
Γ. Δελαβέκουρα περί Σκοπίων

S. RISTOVSKA: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω για την έκθεση που βγήκε χθες για τη γειτονική σας χώρα, υπάρχει μέσα αναφορά…, δηλαδή είναι η λέξη “Macedonian”. Κάποιο δικό σας σχόλιο για αυτό το θέμα και μία γενική εκτίμηση για την έκθεση, πώς την είδατε, γενικά είναι θετική, και αν θα μπορούσε η Ελλάδα να δεχθεί να υπάρχουν δύο παράλληλες διαδικασίες, δηλαδή να πάρουμε ημερομηνία για να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις και παράλληλα να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονόματος.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πριν από οτιδήποτε άλλο, θέλω να σας θυμίσω, ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία στην οποία προβλέπεται: η επιτροπή κάνει αυτήν την αξιολόγηση, αυτήν την έκθεση προόδου κάθε χρόνο και εν συνεχεία το Συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις. Το Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα, τα κράτη-μέλη δηλαδή, και το Συμβούλιο τα τελευταία τρία χρόνια έχει διατυπώσει μία πολύ ξεκάθαρη θέση. Αυτή η θέση θα πρέπει να γίνει σεβαστή – είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό αυτό στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – ότι αυτή η θέση πρέπει να γίνει σεβαστή.
Η Ελλάδα έκανε μία πολύ θετική και πολύ εποικοδομητική πρόταση και μάλιστα ενημέρωσε εταίρους, συμμάχους, συνομιλητές της διεθνώς γι’ αυτήν την πρωτοβουλία. Η ανταπόκριση που έχουμε μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ θετική, όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έκανε ένα θετικό βήμα που προσπαθεί να σπάσει το αδιέξοδο, παίρνει μία σημαντική πρωτοβουλία για να κάνουμε βήματα μπροστά.
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη αντίδραση από την πλευρά της ηγεσίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας πέρα από μία καταγραφή σε ένα ημερολόγιο, απ’ ό,τι κατάλαβα. Αντίθετα, είχαμε χθες μία δήλωση από τον Επίτροπο Fule, που είναι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, ο οποίος είπε ότι η πρόταση αυτή είναι σοβαρή και ελπίζει ότι η Κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα ανταποκριθεί θετικά. Εμείς περιμένουμε να δούμε αυτήν την ανταπόκριση, διότι πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι καταλύτης για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός.
Ως προς το περιεχόμενο της έκθεσης, σχετικά με την αναφορά σας στη χρήση του όρου αυτού, πρέπει να σας πω ότι δεν είδαμε με καθόλου καλό μάτι το τρόπο με τον οποίο η ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ουσιαστικά προσπάθησε να κάνει έναν «εκβιασμό» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας ότι δε θα αποδεχθεί και δε θα παραλάβει την έκθεση. Δε νομίζουμε ότι αυτή η συμπεριφορά αρμόζει σε ένα υποψήφιο για ένταξη κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, έχουμε πληροφορηθεί ότι έγιναν προσπάθειες από την ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να υπάρχουν πολύ εκτεταμένες αναφορές σε διάφορους όρους και βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο δε συνέβη. Προφανώς στην Επιτροπή επέλεξαν να μην ανταποκριθούν.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα αυτό είναι ένα ζήτημα που κατά τη γνώμη μας αναδείχθηκε τεχνητά από την Κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για να αποσπάσει την προσοχή από το περιεχόμενο, από την ουσία της έκθεσης της Επιτροπής, η οποία κάθε χρόνο διαπιστώνει κάποια σοβαρά ελλείμματα. Η αντιμετώπιση αυτών των ελλειμμάτων θα είναι πρώτα απ’ όλα προς όφελος της ίδιας της χώρας, του ίδιου του λαού της χώρας. Πιστεύουμε ότι το να βάζεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να τα κρύβεις, ουσιαστικά τα διογκώνει και αύριο θα πρέπει να τα αντιμετωπίσεις μεγεθυμένα. Επειδή η γειτονιά μας έχει αντιμετωπίσει πολύ συχνά πολύ σοβαρά προβλήματα, ακριβώς γιατί έκρυψε ζητήματα που υπήρχαν, πιστεύουμε ότι αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν και πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια.
Η Ελλάδα κάνει τη δική της αξιολόγηση για την πρόοδο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δεν έχει σχέση με την αξιολόγηση που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελλάδα θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, ξαναλέω, για να είναι απολύτως σαφές, ότι οι αποφάσεις γι’ αυτά τα ζητήματα είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αποφάσεις του Συμβουλίου θα πρέπει να γίνονται σεβαστές.
Οι θέσεις της Ελλάδας είναι απολύτως σαφείς και έχουν καταστεί σαφέστατες σε όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλους τους εταίρους μας φυσικά.
Και σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ουσία. Η ουσία είναι ότι έχουμε την ευκαιρία αυτή τη στιγμή, με την πρόταση που έκανε η Ελλάδα, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Αντί να οχυρώνεται η ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε προφάσεις, πρέπει να απαντήσει επί της ουσίας. Είναι προς όφελος αυτή τη στιγμή, των δύο χωρών, να κάνουν βήματα μπροστά και η Ελλάδα έκανε για άλλη μία φορά. Πήρε την πρωτοβουλία που χρειάζεται ώστε να το πετύχουμε αυτό. Είναι μία ευκαιρία.

Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να ζητήσω μία διευκρίνιση για αυτό; Ας υποθέσουμε ότι ανταποκρίνονται τα Σκόπια σε αυτό το βήμα μπροστά, όπως το χαρακτηρίζετε, της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό με ποια έννοια πιστεύετε ότι θα βοηθήσει στην επίλυση της διαφοράς για το όνομα;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η ελληνική πρωτοβουλία, όπως είπα και την περασμένη εβδομάδα, θέτει ένα πλαίσιο προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ξεκαθαρίζει το πλαίσιο και τις βασικές παραμέτρους της λύσης, μίας λύσης που αναζητούμε εδώ και 20 σχεδόν χρόνια, βάσει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η διαδικασία αυτή του ΟΗΕ, αναγνωρίζουν όλοι, δεν έχει σημειώσει πρόοδο. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτές τις προσπάθειες, τα έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχει δει την ανταπόκριση που χρειάζεται.
Αναλαμβάνοντας λοιπόν αυτήν την πρωτοβουλία, η Ελλάδα δίνει μία νέα πνοή στη διαπραγματευτική διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθεί θετικά η ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και ότι δε θα αφήσει να πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία. Είναι στο χέρι της και είμαστε βέβαιοι ότι, εφόσον ανταποκριθεί θετικά, αυτό θα δώσει μία τελείως διαφορετική δυναμική στις διμερείς μας σχέσεις. Θα δώσει απάντηση σε όλους αυτούς που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εχθρότητα μεταξύ των δύο λαών και φυσικά θα δώσει μία νέα δυναμική και στην ευρωατλαντική και ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αυτής, και το σημαντικότερο, θα μας επιτρέψει να λύσουμε το ζήτημα της ονομασίας και να αξιοποιήσουμε το τεράστιο δυναμικό που υπάρχει στην ανάπτυξη των σχέσεών μας.

Read more http://history-of-macedonia.com/2012/10/11/diloseis-delabekouras-skopia/
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: