Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Οι Βούλγαροι παραδίδουν μαθήματα εξωτερικής πολιτικής!


Φωτογραφία από την αναγόρευση τον περασμένο Ιούλιο του Βούλγαρου Προέδρου Ρόσεν Πλεβνελίεφ (Rosen Plevneliev), σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη. Φυσικά ουδείς από τα σαΐνια του Υπουργείου Εξωτερικών φρόντισε να προωθήσει το σχετικό γεγονός στα ξένα πρακτορεία Ειδήσεων τονίζοντας το "Πανεπιστήμιο Μακεδονίας". Διαβάζοντας την είδηση που ακολουθεί αναρωτήθηκα μήπως πρέπει να πακετάρουμε και να στείλουμε στην Βουλγαρία για σεμινάρια τους ξεφτιλισμένους πολιτικούς μας που παριστάνουν κατά καιρούς τους Υπουργούς και Υφυπουργούς Εξωτερικών της δύσμοιρης χώρας μας. Ειδικά αυτόν τον λαπά, τον γλοιώδη Αβραμόπουλο που παριστάνει τον σοβαροφανή Υπουργό Εξωτερικών, ο γελοίος.
ΔΕΕ

 Πλεβνελίεφ προς Φούλε : “Τα Σκόπια δεν είναι έτοιμα να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις”


Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται πλέον ΕΕ και Σκοπιανοί

“Τα Σκόπια δεν είναι έτοιμα να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις“, είπε ορθά κοφτά χθες ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνελίεφ παγώνοντας τον Ευρωπαίο επίτροπο για την διεύρυνση, Στέφαν Φούλε. Ο Φούλε επισκέφτηκε την Βουλγαρία και ζήτησε από τους Βούλγαρους αξιωματούχους να αποσαφηνίσουν την θέση τους ως προς το ζήτημα των Σκοπίων. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση του Μπόϊκο Μπορίσοφ είχε αφήσει να διαρρεύσει ό,τι δεν θα επέτρεπε στα Σκόπια να κλέψουν την Βουλγαρική ιστορία. Έγινε αναφορά επίσης σε μια σειρά από προκλητικές ενέργειες των Σκοπίων εναντίον της Βουλγαρίας.

Επισήμανε πως “η Σόφια δεν αρνείται την Ευρωπαϊκή προοπτική στα Σκόπια, αντιθέτως την υποστηρίζει, αλλά λαμβάνει υπόψιν το γεγονός πως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία δεν είναι έτοιμη να αρχίσει συνομιλίες για την ένταξη της στην ΕΕ.”

Ο Βούλγαρος πρόεδρος είπε στον Φούλε πως τα Σκόπια θα ξεκλειδώσουν την Ευρωπαϊκή τους προοπτική όχι μέσω προπαγάνδας, αλλά διαμέσου των σχέσεων καλής γειτονίας.

Επισήμανε πως “η Σόφια δεν αρνείται την Ευρωπαϊκή προοπτική στα Σκόπια, αντιθέτως την υποστηρίζει, αλλά λαμβάνει υπόψιν το γεγονός πως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία δεν είναι έτοιμη να αρχίσει συνομιλίες για την ένταξη της στην ΕΕ.”

Όπως υποστηρίζουν Βούλγαροι δημοσιογράφοι, ο Φούλε διαφώνησε με τον Πλεβνελίεφ. Είπε ό,τι τα Σκόπια περιμένουν πάρα πολύ καιρό “έξω από μια κλειστή πόρτα” περιμένοντας την ένταξη τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

“Είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν είναι καλό να αφήσουμε τους εταίρους μας να περιμένουν έξω από μια πόρτα για πολύ καιρό. Νομίζω ότι η ενσωμάτωση είναι το καλύτερο μέσο για να αντιμετωπιστεί ο εθνικισμός και είμαι πεπεισμένος πως η απομόνωση ενισχύει τον εθνικισμό“, δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Φούλε.

Οι εξελίξεις από την Βουλγαρία θορύβησαν αρκετά τον Φούλε και τους λοιπούς φιλοσκοπιανούς στην ΕΕ. Οι τελευταίοι πλέον διαπιστώνουν ό,τι μετά την Ελλάδα και η Βουλγαρία προτίθεται αν χρειαστεί να ασκήσει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων. Ήδη προσπαθούν με πλάγιους τρόπους να πιέσουν την Βουλγαρία να επανεξετάσει την στάση της.

http://history-of-macedonia.com/2012/11/01/plevneliev-fule-skopia-entaksiakes-diapragmateyseis/#respond


Δεν υπάρχουν σχόλια: