Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Τι γυρεύει ο Α. Τσίπρας στη Μόσχα;


Τι γυρεύει ο Α. Τσίπρας στη Μόσχα;

Της Νίκης Ζορμπά

Στη μία το μεσημέρι ο Ρώσος πρόεδρος θα υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο υπό το ανήσυχο βλέμμα της Ευρώπης για τυχόν οικονομική θαλπωρή που θα αναζητήσει η Ελλάδα στη Ρωσία, μεσούσης της εξαιρετικά δύσκολης διαπραγμάτευσης με του Εταίρους της. 

Τον Πρωθυπουργό, συνοδεύουν οι υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νάντια Βαλαβάνη, Νίκος Κοτζιάς καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, ιδιαίτερα τη στιγμή αυτή που η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον (ευρωπαϊκό) τοίχο, είναι υψηλές τόσο σε επίπεδο συμβολισμών όσο και ουσίας. 

Ο Α. Τσίπρας έχει πολλάκις διατρανώσει πως επιθυμεί μια ενεργή εξωτερική πολιτική για τη χώρα που να κινείται και σε δρόμους εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, αψηφώντας την καχυποψία και τις αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών. 

Η παρτίδα του διπλωματικού πόκερ που έχει ξεκινήσει εδώ και δυο μήνες από την ελληνική πλευρά, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να φλερτάρει ανοιχτά με τη ρωσική αρκούδα, δοκιμάζοντας τα νεύρα (και τα όρια) της Ε.Ε.

Στο δια ταύτα, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, προσδοκά πέραν των "μηνυμάτων" που θα στείλει εκ των πραγμάτων σε Ε.Ε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή γεωπολιτική αξία (άρα και εναλλακτικές) τις οποίες δεν θα παραχωρήσει στους ...δανειστές της, αναμένεται να επιστρέψει από τη Μόσχα με την άρση του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμιτρι Πεσκόφ, είχε ήδη αναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα, πως η συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πραγματοποιείται με "τοιχογραφία" τις ισχυρές ενστάσεις που έχει διατυπώσει η ελληνική πλευρά για την διεύρυνση των κυρώσεων της Ε.Ε στη Ρωσία ελέω ουκρανικού ζητήματος. Επ' αυτού, ο κ. Πεσκόφ, άφησε να εννοηθεί, ότι η στάση αυτή έχει αρκούντως εκτιμηθεί από τη Μόσχα. 

Εάν συμφωνηθεί η άρση του εμπάργκο της Ρωσίας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η ελληνική πλευρά θα είναι αρκούντως ευχαριστημένη. 

"Θα πρόκειται για μια οικονομική βοήθεια , έμμεση, όχι άμεση με τη μορφή δανείου, αλλά ουσιαστική. Και θα στείλει ηχηρό μήνυμα για το πώς αντιλαμβάνεται η Ελλάδα με τη νέα κυβέρνηση την εξωτερική πολιτική της εντός κι εκτός Ε.Ε", ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος με ιδία γνώση της προετοιμασίας που προηγήθηκε καθολη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας για τη διήμερη επίσκεψη του Α. Τσίπρα στη Μόσχα. 

Κατά τα λοιπά, οι δυο χώρες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες και σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ενώ κομβικής σημασίας είναι η προαναγγελία του Π. Λαφαζάνη, πως ρωσικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων ελληνικών εταιρειών. Ήτοι, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΠ καθώς και της συμμετοχής ρωσικών εταιρειών, στον διαγωνισμό για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσια κοιτάσματα της Ελλάδας.

Ανοίγει η "βεντάλια"

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου από πλευράς του, συμμετέχοντας ασμένως στον γρίφο "θα ζητήσει η Ελλάδα δάνειο από τη Ρωσία;", απάντησε χθες: "Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν". Διευκρίνισε πάντως ότι "δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά. Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες» και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί «όλο το φάσμα των σχέσεων".

Προειδοποιήσεις 

Με το όπλο παρά πόδα παρακολουθεί η Ευρώπη, τα βήματα του Έλληνα Πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξή του σε τοπική γερμανική εφημερίδα που δημοσιεύεται σήμερα, δεν έκρυψε (για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας) τον εκνευρισμό του για το φλερτ Αθήνας- Μόσχας.

«Η Ελλάδα απαιτεί και λαμβάνει πολλή αλληλεγγύη από την Ε.Ε. Ως εκ τούτου, μπορούμε και εμείς να ζητήσουμε αλληλεγγύη από την Ελλάδα και να μην τερματιστεί μονομερώς αυτή η αλληλεγγύη, με απόσυρση από τα κοινά μέτρα που έχουμε λάβει», είπε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να βασίσει τις ενέργειές του στη Μόσχα σε αυτό. Η Ε.Ε. περιμένει κάτι τέτοιο από τον Τσίπρα, ως επικεφαλής της κυβέρνησης μιας χώρας - μέλους της Ε.Ε.».



Δεν υπάρχουν σχόλια: