Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Συνέδριο κατασκευής Μειονοτήτων στην Κομοτηνή στις 13-17 Μαΐου 2015




Συνέδριο της Ομοσπονδιακής Ένωσης Εθνοτήτων Ευρώπης (FUEN)
 στην Κομοτηνή στις 13-17 Μαΐου 2015

Οι «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης» πιόνια στις προσπάθειες εφαρμογής του δόγματος του «στρατηγικού βάθους» 


Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν διάφοροι χάρτες που απεικονίζουν μελλοντική αναδιάρθρωση και επαναχάραξη συνόρων στον ευρωπαϊκό χώρο. Αν μη τι άλλο, ορισμένοι συνεχίζουν με επαγγελματική συγκρότηση και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την οργάνωση των συλλογικών μειονοτικών δράσεών τους. Το Συνέδριο 2015 της Ομοσπονδιακής Ένωσης Εθνοτήτων Ευρώπης (FUEN) θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Chris&Eve της Κομοτηνής σε διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης & Φιλίας και του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, προβλέπεται να εξελιχθεί ως εξής:
Μειονοτικό Παζάρι και συζήτηση για τα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά ζητήματα της μειονότητας. Στις 13 Μαΐου 2015 αναμένεται να φθάσουν στην Κομοτηνή περίπου 240 σύνεδροι από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου στο οποίο θα συμμετέχουν σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και παρουσιάσεις με κύριο θέμα του συνεδρίου την εκπαίδευση και θρησκευτική αυτονομία της μειονότητας στη Θράκη και ευρύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων. Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, οπότε θα φθάσουν οι σύνεδροι στην Κομοτηνή, φέροντας μαζί τους τις ιδιαιτερότητες των δικών τους «πολιτισμών», και, συγκεκριμένα, το βράδυ της ίδιας ημέρας θα τους δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν και τα πολιτισμικά στοιχεία της μειονότητας αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους στο Μειονοτικό Παζάρι που θα στηθεί. Στις 14 και 15 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις στις οποίες θα συζητηθούν τα θέματα και προβλήματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ευρώπη καθώς και ιδιαίτερα του μουσουλμανικού μειονοτικού στοιχείου της Θράκης.
Συνέλευση της Επιτροπής Συνέδρων της FUEN. Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου που θα είναι ανοιχτή μόνο για τους συνέδρους, θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση της Επιτροπής των Συνέδρων της FUEN, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει ξενάγηση στα ιστορικά και πολιτισμικά αξιοθέατα και μέρη της περιοχής.
Την Κυριακή 17 Μαΐου το Συνέδριο θα λήξει με την αποχώρηση των συνέδρων από την Κομοτηνή.

Στην ελληνική Θράκη δεκάδες οργανώσεις μειονοτήτων από 32 χώρες της Ευρώπης για πέντε ημέρες, θα καταγγέλλουν διεθνώς την Ελλάδα για παραβιάσεις μειονοτικών δικαιωμάτων των «Τούρκων» της Θράκης, σε ένα συνέδριο που θα έχει σαν έμβλημα τη σημαία της «τουρκικής Δυτικής Θράκης». Στο συνέδριο θα συμμετέχουν και οργανώσεις εθνοτήτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ορισμένες τουλάχιστον από τις οποίες εμφανίζουν έντονες αποσχιστικές τάσεις (π. χ. Σκώτοι, Καταλανοί, Βαλόνοι, Τυρολέζοι).

Η πολυδιάσπαση επίζηλων μερών της ευρωπαϊκής και άλλων ηπείρων εμφανίζεται ως σενάριο που διευκολύνει επιδιώξεις των σημαντικών γεωπολιτικών και περιφερειακών δρώντων («παικτών»)της Ευρώπης και του κόσμου. Η υιοθέτηση λύσεων τύπου «Κοσσυφοπεδίου», η «κοσοβοποίηση», ουσιαστικά δεν αποσύρθηκε ποτέ από το τραπέζι της υψηλής διπλωματίας. Με αφορμή την ουκρανική κρίση, μπορούσε να αυξηθεί η χρησιμοποίηση τέτοιων σεναρίων ως πρώτα «χαρτιά» στο διπλωματικό πόκερ. Η ανανέωση της κυριαρχίας του Ερντογάν, σε συνδυασμό με την τροπή της ουκρανικής κρίσης και τις εξελίξεις στην εκμετάλλευση-διοχέτευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, θα έχει σημαντικές συνέπειες στην διεθνή συμπεριφορά και στον διεθνή ρόλο της Τουρκίας. Ανάμεσα στις σοβαρές συνέπειες αναμενόμενη ήταν και η αναθέρμανση της ευρωενταξιακής πορείας της Τουρκίας. 
Η Τουρκία έχει, εδώ και περισσότερο από τέσσερες δεκαετίες, πάγια συνολική στρατηγική στοχοθεσία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Αιγαίο Πέλαγος, στο Κυπριακό και στη Θράκη. Αφετέρου, τα κεφάλαια αυτά επηρεάζονται από τις τρέχουσες εξελίξεις στο ευρύτερο γεωπολιτικό σύστημα, από την επιβολή των Μνημονίων σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και από τις εξελίξεις στο θέμα των υδρογονανθράκων. 
Η κατά την Άγκυρα ενιαία μειονότητα -με την συμβολή και παραγόντων της ελληνικής πολιτείας και του περιβόητου «Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων»-, οι «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης», αποτελούν πιόνια στις προσπάθειες εφαρμογής του δόγματος του «στρατηγικού βάθους» της Τουρκίας και της ενιαίας αναθεωρητικής πολιτικής του τουρκικού κατεστημένου. Στη Θράκη έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μια παραεξουσία που είναι σχεδόν έτοιμη να ανακηρυχθεί σε «κράτος». Με τράπεζες ελεγχόμενες κυρίως από την Τουρκία (όπως η Ζιραάτ Μπάνκ), με δική του υποδομή, με σημαία. Μια μεταβολή του status quo χτίζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 με συνεχείς παραβιάσεις της συνθήκης της Λωζάνης εις βάρος της Ελλάδος και με συνεχείς παραχωρήσεις εκ μέρους της τελευταίας.

Ένα από τα σημαντικά περιστατικά των ευρωεκλογών του 2014 υπήρξε και η μεγάλη εκλογική επιτυχία του «Κόμματος» Ισότητας, Ειρήνης, και Φιλίας (Dostluk, Eşitlik ve Barış, ΚΙΕΦ/DEB). To μειονοτικό κόμμα ήρθε πρώτο σε ψήφους στους Νομούς Ροδόπης (41,68%) και Ξάνθης (25,89%), δέκατο στο Νομό Έβρου (1,45%), ενώ αναδείχθηκε σε τρίτο συνδυασμό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (12,23%). Εντυπωσιακότερη επίδοση σημείωσε στην εκλογική μικροκλίμακα: ήρθε πρώτο στους έξι από τους οκτώ καλλικρατικούς Δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης, με ποσοστά που κυμαίνονταν από 20,04% (Δήμος Αβδήρων) μέχρι 90,14% (Δήμος Αρριανών), δεύτερο στον Δήμο Κομοτηνής (21,06%) και τρίτο στον Δήμο Ξάνθης (9,07%). Βεβαίως, το εν λόγω εκλογικό αποτέλεσμα του DEB περιορίστηκε αποκλειστικά στη Θράκη και, όπως είχε διαφανεί ήδη από τη στελέχωση του ψηφοδελτίου, δεν είχε καμία απήχηση στη Δωδεκάνησο, στους σλαβόφωνους της Δυτικής Μακεδονίας ἤ ακόμα και σε μεγαλουπόλεις. 
άντως, στις ευρωεκλογές του 2014, στη Θράκη, καταδείχθηκαν οι δυνατότητες χειραγώγησης της μουσουλμανικής κοινωνίας από ένα ξένο και εχθρικό κράτος, κάτι που από μόνο του συνιστά τουλάχιστον αιτία ανησυχιών. Η πλήρης αυτή διακωμώδηση των επίσημων ισχυρισμών περί «ενσωμάτωσης» ή «ένταξης» της μειονότητας στην ελλαδική κοινωνία θα αφύπνιζε άραγε ορισμένα αντανακλαστικά σε φορείς πού επαναπαύονταν στα περί ισονομίας και θετικών διακρίσεων.

Θεόδωρος Μπατρακούλης
Δρ Γεωπολιτικής
theobatrak@gmail.com
theodorosbatrakoulis.blogspot.com
@TheodorosBatrak


Δεν υπάρχουν σχόλια: