Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Το μεγάλο λόμπι της νέας δραχμής». Ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη…

Παπαδημητρίου-Τσίπρας

Το μεγάλο λόμπι της νέας δραχμής».
 Ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη…

Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη από την ιστοσελίδα  www.riskygames.gr

Στη περίφημη ταινία ο “Κύκλος των Χαμένων Ποιητών“ (Dead Poets Society ) ο καθηγητής Κίτινγκ συστήνει στους φοιτητές του να δημιουργήσουν μια άτυπη μυστική λέσχη λογοτεχνίας. Εκεί τους ενθαρρύνει να πάνε κόντρα στο σύστημα και να είναι σοφοί και όχι ηλίθιοι όταν θα διαμαρτύρονται εναντίον του. Ο καθένας από τα παιδιά θα το κάνει με τον δικό του τρόπο, και η ζωή τους θα αλλάξει για πάντα. Στην Ελλάδα εάν παραφράσουμε λίγο το σενάριο του Τομ Σουλμαν θα διαπιστώσουμε ότι ένας “κύκλος της δραχμής“ δούλευε σιγά και αθόρυβα εδώ και περίπου 3 χρόνια. Είναι η ομάδα του περίφημου ινστιτούτου Levy Economics Institute Of Bard College που το 2013 σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα σε κεντρικό ξενοδοχείο κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους με τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον ίδιο τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα. Πρόεδροςτου Ινστιτούτου είναι ο Έλληνας καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο κ. Παπαδημητρίου είναι επίσης οικονομικός διευθυντής (CFO) του Κολεγίου, το οποίο στηρίζεται σε δωρεές για τη λειτουργία του. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει η εξάρτησή του από αυτές. Σύμφωνα με τη Moody’s, το 2013 το 43% των εσόδων του προερχόταν από δωρεές έναντι 33% το 2009.

Το παιχνίδι του George Soros
Ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του LEVY είναι ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος κάθε χρόνο προβαίνει σε δωρεές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, όπως το 2011, όταν έδωσε 60 εκατ. δολάρια. Μάλιστα ο διευθυντής του Bard College Λίον Μποστάιν διατηρεί στενή σχέση με τον μεγαλοεπενδυτή και είναι σύμβουλος στο ίδρυμά του Open Society Foundation και πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης που έχει ιδρύσει ο Τζορτζ Σόρος στη Βουδαπέστη. Στο Bard College εργάζεται και ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο οποίος λειτουργεί ως άτυπος σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη. Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, που είναι καθηγητής στο University of Texas στο Οστιν των ΗΠΑ, λέγεται ότι μεσολάβησε για να μετακομίσει εκεί στη διάρκεια της κρίσης ως επισκέπτης καθηγητής ο κ. Βαρουφάκης. Οι δυο τους οργάνωσαν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας το 2014, στο οποίο εμφανίζεται και πάλι ως δωρητής ο Τζορτζ Σόρος.
G-Note το νέο νόμισμα 
Επικεφαλής του Levy είναι ο Καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου, η σύζυγος του οποίου Ράνια Αντωνοπούλου είναι αναπληρώτρια υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και καθηγήτρια στο Bard College. Οι ομιλητές του  συνεδρίου το 2013 στην Αθήνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με παραμονή στο ευρώ δεν υπάρχουν και πολλές ελπίδες εξόδου της χώρας από την κρίση. Μάλιστα  προτάθηκε και παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα με την επωνυμία «G-notes»!  Ο ρόλος του Levy Inst στα διεθνή media ξεχωρίζει όπως άλλωστε λένε και οι εδικοί.  
Τι πρεσβεύουν : Ενάντια στο ευρώ
Η διοικητική ομάδα του Ινστιτούτου παραμένει πιστή στις αρχές του ιδρυτή της του δισεκατομμυριούχου Leon Levy: «Στη χάραξη πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον υπόλοιπο κόσμο» και στις διαρκείς επαφές με «τους ηγέτες των επιχειρήσεων, των εργατικών συνδικάτων και των κυβερνήσεων για την επίλυση των μειζόνων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες». Ουδέποτε έκρυψαν την αντίθεσή τους με την υιοθέτηση του ευρώ από τα ευρωπαϊκά κράτη, ούτε την κριτική τους απέναντι στη δημιουργία της ευρωζώνης με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μια νομισματική ένωση με μέλη χώρες που έχουν διαφορετική δημοσιονομική πολιτική, διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και διαφορετικά «ανοίγματα αλλά και κοινή νομισματική πολιτική».
Ήδη από το 1998 ερευνητές του Ινστιτούτου, με πρώτο τον Ράνταλ Ρέι, είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στη δημιουργία του ευρώ, τονίζοντας πως η σύσταση μιας ενιαίας νομισματικής ζώνης που θα διοικείται και θα λειτουργεί από έναν ενιαίο οργανισμό στα πρότυπα της αμερικανικής Fed, δεν θα ευοδωθεί, καθώς προϋποθέτει την ανάληψη τέτοιων δεσμεύσεων από τα κράτη-μέλη που τελικώς θα τα οδηγήσουν σε αποπληθωρισμό και θα παγιδεύσουν την Ευρώπη σε ύφεση. Τον Αύγουστο του 2008 ο κ. Ρέι και ο καθηγητής κ. Παπαδημητρίου συνυπογράφουν μια μελέτη του Ινστιτούτου που κάνει λόγο για τις «αμαρτίες» της ευρωζώνης. Στην μελέτη εκφράζεται η άποψη πως από την αρχή η ΟΝΕ ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία, κυρίως λόγω των διαφορετικών δομών των χωρών της ευρωζώνης και του ευάλωτου τραπεζικού συστήματός της.
 Ποιοι τους υποστηρίζουν
Για να υποστηρίξουν τους στόχους τους οι άνθρωποι του Levy έχουν πολλά όπλα στη φαρέτρα τους. Διάσημα πρόσωπα με τεράστια επιρροή στην αμερικανική οικονομική σκηνή στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις το Levy. Στο διοικητικό συμβούλιο του Levy Economics Institute μετέχουν, εκτός του προέδρου του, καθηγητή Οικονομικών και αντιπροέδρου του Κολλεγίου Bard  Δημήτρη Παπαδημητρίου, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια Μπρους Γκρίνγουολντ και Τζόζεφ Στίγκλιτς και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Γουίλιαμ-Τζούλιους Γουίλσον, και Λάκσμαν Ακουθάν, εκτελεστικός διευθυντής του Economic Cycle Research Institute, γνωστού για την επιρροή του στους εκάστοτε συμβούλους του Λευκού Οίκου, αλλά και ο Μάρτιν Λ. Λίμποβιτς, γενικός διευθυντής της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley. 
Βασικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου είναι οι κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, Γιαν Κρέγκελ, Μάικλ Χάτσον και Ράνταλ Ρέι, όλοι τους γνωστοί ευρωσκεπτικιστές και άκρως επικριτικοί απέναντι στην πολιτική της λιτότητας και της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη από την ίδρυσή της.
Πασίγνωστα οικονομικά ινστιτούτα πληρώνουν αδρά 
Το Levy στηρίζουν οικονομικά διάσημες φίρμες που έχουν συμφέροντα σε όλον τον πλανήτη αλλά και κυβερνήσεις χωρών με τεράστια συμφέροντα σε όλες τις αγορές του κόσμου. Τα συνέδρια οργανώνονται πάντα σε συνεργασία με το κολοσσιαίο Ίδρυμα Φορντ (των 10 δισ. δολαρίων σε υπό διαχείριση κεφάλαια και των άνω των 400 εκατ. δολαρίων σε ετήσιες χορηγίες) και το πασίγνωστο  Οικονομικό Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, ένα από τα παλαιότερα  think tank στις ΗΠΑ, που ειδικεύεται στην έρευνα και την άσκηση οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής, με χορηγούς πολυεθνικές εταιρείες όπως οι Bank of America και ExxonMobil, αλλά και οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας, του Κατάρ, της Κίνας και της Βρετανίας. 
Το μυστικό ραντεβού στο Βερολίνο. Έγιναν “Παιχνίδια με το ευρώ και τα ομόλογα” αναρωτιούνται οικονομικοί κύκλο της Αθηνας;
Η επιρροή του Ινστιτούτου  είναι τεράστια και δεν είναι τυχαίο ότι χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων και από τον γνωστό Ούγγρο επενδυτή George Soros με τον οποίο συναντήθηκε μυστικά προ ολίγων μηνών ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Βερολίνο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός Οικονομικών σε κλειστό τραπέζι που έγινε τη Μεγάλη Πέμπτη του 2015 στο βερολινέζικο ξενοδοχείο «Aldon» με τη συμμετοχή του Τζορτζ Σόρος και άλλων διακεκριμένων συνδαιτυμόνων τους έδωσε την εντύπωση ότι θα συνεχίσει να μπλοφάρει μέχρι τέλους, απειλώντας να μην πληρώσει είτε κάποια δόση στο ΔΝΤ τους επόμενους μήνες είτε τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τότε είχε τεθεί το ερώτημα κατά πόσον ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μπορούσε να ανταλλάσσει μαζί τους πληροφορίες για θέματα στρατηγικής και αν ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τις κινήσεις του υπουργού του και κατά πόσο τις είχε εγκρίνει.
Διότι, όπως ανάφεραν  εκείνες τις ημέρες παράγοντες της αγοράς, μόνο η συζήτηση ενδεχόμενου default έχει οδηγήσει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά του 2012. «Αν κάποιος γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης μπορεί να αγοράσει σήμερα ομόλογα προσδοκώντας κέρδη ύστερα από ενδεχόμενη συμφωνία με τους πιστωτές. Αν πάλι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει τη μη πληρωμή π.χ. των ομολόγων της ΕΚΤ, τότε μπορεί να σορτάρει (σ.σ.: πουλήσει) το ευρώ προσδοκώντας κέρδη από την πτώση της ισοτιμίας του» σημείωναν.   
Με ποιους συνομίλησε ο Βαρουφακης 
Σε κάθε περίπτωση παρόντες στη συνάντηση του Βερολίνου, όπως είχαν αποκαλύψει οι εφημερίδες Βήμακαι Παραπολιτικά ήταν οικονομολόγοι όπως οι καθηγητές Τζόζεφ Στίγκλιτζ, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και Τζέφρι Σακς, οι οποίοι είχαν διατελέσει στο παρελθόν άτυποι σύμβουλοι του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη διαπραγμάτευση πριν από την προσφυγή στο ΔΝΤ. Άλλωστε στην ομάδα συμβούλων του κ. Παπανδρέου ήταν και ο κ. Βαρουφάκης και η κυρία Ελενα Παναρίτη, σημερινή σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: