Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Σκωτία και Brexit


Είναι βέβαιον ότι, εάν τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μετατραπεί σύντομα σε ...διαλυμένο βασίλειο μια και οι Σκωτσέζοι καραδοκούν, οι Ουαλλοί ετοιμάζονται, ενώ είναι αμφίβολο αν οι Βορειο-Ιρλανδοί θα παραμείνουν. Το άρθρο που ακολουθεί, αν και παλαιότερο, είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό και επομένως πάντα επίκαιρο.
ΔΕΕ

Το Δημοψήφισμα στη Σκωτία 
με μια δεύτερη ματιά
Αθανάσιος Ακριβούλης

Πριν λίγες μέρες συζητούσα με ένα φίλο για το δημοψήφισμα στη Σκωτία και τον λόγο που οι κάτοικοι της Σκωτίας ψήφισαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Μετά την συζήτηση αυτή αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο παραπάνω με το εν λόγω θέμα και έτσι έκανα μια μικρή έρευνα. Χωρίς να είμαι ειδικός επί τέτοιων θεμάτων το συμπέρασμα είναι ότι η αθρόα είσοδος μεταναστών στη Σκωτία οδήγησε σε πληθυσμιακή αλλοίωση. Βέβαια η αλλοίωση δεν είναι αποτέλεσμα των τελευταίων ετών, αλλά των τελευταίων 5-6 αιώνων έτσι ώστε αρκετοί κάτοικοι της Σκωτίας να δηλώνουν Σκωτσέζοι μόνο γεωγραφικά και όχι εθνικά! Θα παραθέσω παρακάτω κάποια στοιχεία της ερευνάς μου για να το παρατηρήσετε και εσείς.


Η Σκωτία είναι μια χώρα μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου de jure από το 1707 αλλά de facto ένα αιώνα πριν. Η Σκωτία βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Βρετανίας συνορεύοντας με την Αγγλία με χερσαία σύνορα. Η Σκωτία είναι ένα από τα έξι Κέλτικα έθνη (Σκωτία, Ουαλία, Ιρλανδία, Κορνουάλη, Νήσος του Μαν, Βρετάνη) και δεν έχει καμιά συγγένεια με τους νότιους γείτονες της, τους Άγγλους, είτε φυλετικά είτε γλωσσικά. Οι Σκωτσέζοι λοιπόν είναι Kέλτες στη καταγωγή και μιλάνε μια κέλτικη γλώσσα την Γαελική-Σκωτική που είναι συγγενική με την Γαελική της Ιρλανδίας. Στο θρήσκευμα είναι Ρωμαιοκαθολικοί και πιστή στη Ρώμη (δηλαδή στο Πάπα) ως την ένταξη τους στο Η.Β . Όλα αυτά άρχισαν να αλλάζουν, δηλαδή τα βασικά τους γνωρίσματα, από την στιγμή που άρχισαν οι νότιοι γείτονες τους οι Άγγλοι να κατακτούν την χώρα τους. 
Οι Γερμανογενείς Αγγλοσάξονες άρχισαν να περνάνε τα σύνορα και να αρχίζουν να εποικίζουν τις νότιες περιοχές της Σκωτίας Lowlands και να εκτοπίζουν στις πιο βόρειες περιοχές Highlands τους Σκωτσέζους από τον Δέκατο τέταρτο αιώνα. Στην αρχή ο εποικισμός έγινε με πολεμικές συγκρούσεις και μετά τον Δέκατο έβδομο αιώνα νομότυπα μιας και είχαν ενωθεί τα βασίλεια της Σκωτίας και της Αγγλίας. Οι Αγγλοσάξονες σαν πιο μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα άρχισαν να αφομοιώνουν τους ολιγάριθμους Σκωτσέζους στις νότιες επαρχίες και σε άλλες περιοχές να τους οδηγούν στη μετανάστευση, έτσι αυτή τη στιγμή να υπάρχουν 25.000.000 Σκωτσέζοι στις ΗΠΑ και 3.500.000 στο Καναδά και ανάλογες ομάδες Σκωτσέζων στην Αυστραλία και στη Ν. Ζηλανδία.


Μετά από όλα αυτά τα στοιχεία ας έρθουμε στο σήμερα για να δούμε την κατάσταση που επικρατεί στη Σκωτία. Με βάση τα στοιχεία ο πληθυσμός της Σκωτίας είναι 5.327.700 κάτοικοι οι οποίοι μιλάνε όλοι Αγγλικά, εκτός από 120.000 στα Highlands που μιλάνε την Σκωτική-Γαελική και ένα 30% που μιλάει τα Scots στα Lowlands. Tα Scots είναι μια Γερμανική γλώσσα της Αγγλοφριζικής οικογένειας συγγενική με τα Αγγλικά! Το συμπέρασμα είναι ότι οι Σκωτσέζοι έχασαν την γλώσσα τους και το 30% των κατοίκων της Σκωτίας μιλά μια Αγγλοσαξωνική γλώσσα η οποία υποδηλώνει και την καταγωγή των κατοίκων που την μιλάνε. Οι Σκωτσέζοι που μιλάνε τα scots δεν είναι Σκωτσέζοι, κέλτες δλδ. αλλά απόγονοι των Αγγλοσαξώνων εποίκων, οι οποίοι δηλώνουν Σκωτσέζοι απλά γεωγραφικά μιας που ζούνε στη Σκωτία ...χωρίς να έχουν εθνική συνείδηση. 
Επίσης ο διαχωρισμός σε γνήσιους Σκωτσέζους και σε "Σκωτσέζους" (απογόνους Άγγλων) φαίνεται και στη θρησκεία με τους μεν πρώτους να είναι καθολικοί και οι δεύτεροι Πρεσβυτεριανοί Προτεστάντες (Αδελφή εκκλησία με την Αγγλικανική). Ένας άλλος διαχωρισμός φαίνεται ακόμα και στις ποδοσφαιρικές ομάδες, η Celtic των καθολικών που αναρτούνε πανό με τις σημαίες του IRA και είναι αντιβρετανοί και η Rangers που είναι η ομάδα των Προτεσταντών και αναρτούνε πάντα την Βρετανική σημαία τραγουδώντας το God save the queen. Aυτή η διαφορά φάνηκε και στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο που αρκετοί Σκωτσέζοι εντάχτηκαν στο στρατό του Γ΄ Ράιχ παρόλο που οι Άγγλοι το αποσιώπησαν. 

Μετά από όλα αυτά φτάνουμε και στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία όπου φάνηκε ότι το 55% των κατοίκων της Σκωτίας ήθελε παραμονή στο Η.Β. Καθώς παρατηρούσα στατιστικά στοιχεία του δημοψηφίσματος είδα ότι από 5.327.700 των κατοίκων της Σκωτίας το 88% δήλωναν Σκωτσέζοι (είτε εθνικά, είτε γεωγραφικά) το υπόλοιπο ποσοστό δήλωναν Βρετανοί υπήκοοι διαφόρων καταγωγών. Ένα 12% των κατοίκων της Σκωτίας είναι Ασιάτες, Ινδοί, Κινέζοι, από Καραϊβική, κάτοχοι όλοι Βρετανικού διαβατηρίου από της παλιές Βρετανικές αποικίες.

Μετά από όλα αυτά είναι λογικό να ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας όλοι αυτοί που αναφέραμε πιο πάνω… φυσικά και δεν θα ήθελαν ένα Εθνικό Σκωτικό κράτος ούτε οι Αγγλο-σκωτσέζοι άποικοι των Lowlands (το ομιλούντων τη scots) ούτε το 12% των Βρετανών από τις αποικίες. Θετικά στην ανεξαρτησία ψήφισαν οι περιοχές των Highlands και οι περιοχές που μιλάνε την Γαελική-Σκωτική, μιας που είναι οι γνήσιοι Κέλτες Σκωτσέζοι.

Αν δεν θέλουμε και εμείς να γίνουμε σαν την Σκωτία στους επόμενους αιώνες θα πρέπει να αλλάξουμε ρότα σαν χώρα και να αποτρέψουμε τον εποικισμό της χώρας μας από αλλογενείς!

Α.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια: