Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα, ραγιάδες έχεις, μάννα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…
(Κωστής Παλαμάς)

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Ευτελισμός...


Ευτελισμός…
Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη

και μην έχοντας πιο κάτου άλλο σκαλί
να κατρακυλήσεις πιο βαθιά
στου Κακού τη σκάλα
Κωστής Παλαμάς, «Ο δωδεκάλογος του γύφτου»


Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Μέρτζου για το «μακεδονικό», όπως επιμένει να αποκαλεί το «Σκοπιανό» ο άλλοτε ανένδοτος «υπερασπιστής» της Μακεδονίας, στο αμφιθέατρο του Υπ. Εξωτερικών την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018.


            Παρουσιαστές του βιβλίου ήσαν:
1.      Ο ΥΠ.ΕΞ. Ν. Κοτζιάς, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι πρέπει να κλείσει το θέμα με σύνθετη ονομασία εκχωρώντας το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια και δηλώνει θρασύτατα ότι «δεν είναι πατριωτισμός να αρνείσαι το δικαίωμα στην άλλη πλευρά να είναι και αυτή περήφανη για τη δικιά της ιστορία την πραγματική και να ταυτίζεται με τον δικό της πολιτισμό», αποδεχόμενος τις σκοπιανές επιδιώξεις και την προπαγάνδα τους, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μπορούν να είναι περήφανοι για την Ιστορία των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων και ότι τους ανήκει η πολιτιστική τους παρακαταθήκη!
2.    Ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος είχε δηλώσει πρόσφατα (1 Φεβρουαρίου 2018) σε Ρ/Φ εκπομπή ότι πρέπει «Να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίλυση του Σκοπιανού με βάση τη διαμορφωμένη εδώ και 25 χρόνια εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας erga omnes για όλες τις χρήσεις» ψευδόμενος ασύστολα δεδομένου ότι η εθνική γραμμή πριν από 25 χρόνια ήταν «ΟΧΙ στην παραχώρηση της ονομασίας Μακεδονίας και των παραγώγων της» και
3.    Ο απίθανος Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος μιλώντας στον Real Fm 97,8 στις 25-1-2018 υπογράμμισε ότι «το Ποτάμι έχει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος και από την πρώτη στιγμή έχει μιλήσει για μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία» και ότι «Είναι τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας να λες σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει μια ονομασία σε αυτό το κράτος χωρίς καμία αναφορά στη λέξη "Μακεδονία"».  


Στην διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης ακούστηκαν εκ μέρους του Ν. Κοτζιά απίστευτα επιχειρήματα και τοποθετήσεις που βάζουν σε σκέψεις για το τι είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν όλοι αυτοί της παρέας των "προθύμων" και "λογικών":
«Δεν μπορεί η ισχυρή Ελλάδα με την μακραίωνη ιστορία της, να φοβάται να κάνει ένα συμβιβασμό με ένα μικρό κράτος που δεν έχει βρει ακόμα την ταυτότητά του και να φοβάται να επιδείξει ευθύνη στην περιοχή» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στην «λύση» που συνεχίζει να προωθείται με το έτσι θέλω παρά την αδιαλλαξία των Σκοπίων τα οποία αρνούνται τις συνταγματικές αλλαγές. Συνταγματικές αλλαγές που χωρίς αυτές είναι αδύνατη ακόμα και η όποια συζήτηση. Πρέπει να αλλάξει, ταυτότητα, γλώσσα, ιθαγένεια και να απαλοιφτούν τα αλυτρωτικά άρθρα με βάση τα οποία στο μέλλον τα Σκόπια θα έχουν ακόμα και εδαφικές βλέψεις προς ελληνικές περιοχές.
Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τι θέλουμε από τη βόρειο γείτονά μας, μία χώρα σταθερή ή μία χώρα που να αποτελεί κομμάτι της δαγκάνας της Τουρκίας στην περιοχή με τρόπο που να αυξάνει την εχθρότητα απέναντι μας»
«Θέλουμε να τελειώνουμε με τα πυροδοτήματα της Ιστορίας που μας κρατούν φυλακισμένους. Εμάς μας συμφέρει μία περιοχή που θα αναπτύσσεται οικονομικά και θα αναπτύσσεται μαζί μας βγαίνοντας από την κρίση».
«Πιστεύω ότι ο καλός έντιμος συμβιβασμός θα συμβάλει στον πολλαπλασιασμό των σχέσεών μας με αυτό το κράτος, στη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, στη διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας και θα μας φέρει πιο κοντά με τους άλλους λαούς της περιοχής. Θέλουμε μία θετική ατζέντα που να δίνει προοπτική στους λαούς μας»
Τέλος ολοκληρώνοντας ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι: «πατριωτισμός σημαίνει μία σύνθετη ονομασία που να ισχύει για όλους και για όλες τις σχέσεις, δηλαδή και για το εσωτερικό, να ισχύει και να εκφράζεται αυτό και από τη διεθνή συμφωνία που θα κάνουμε στον ΟΗΕ και από την διακρατική συμφωνία και από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύνταγμά τους.
Αποσαφήνισε δε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε στο μέλλον να γεννηθούν καινούρια προβλήματα. Διότι χωρίς erga omnes θα έχουμε επενδύσει σε μελλοντικές τριβές καθημερινότητας που θα συσσωρεύσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχουμε σήμερα» τονίζοντας επίσης ότι «η αλλαγή του συντάγματος είναι αναγκαία όχι μόνο για τη δική μας εξασφάλιση αλλά και για τη δική τους».



Ειδικώς για τον συγγραφέα επαληθεύονται μέχρι κεραίας τα όσα είχαν αναφερθεί σε άρθρο τον Ιούνιο του 2017 με τίτλο "Ο άνθρωπος των Μητσοτάκηδων και πολλών άλλων..." εδώ: 



Δεν υπάρχουν σχόλια: